Vad är det som orsakar dålig munhälsa, och vad gör man åt det?

Vet du vad som orsakar dålig andedräkt och vad du kan göra åt det? Vill du hålla ditt leende fräscht och slippa plack och tandsten? Lär dig hur du tar hand om dina tänder på bästa sätt här.

Dålig andedräkt orsakas av beläggningar och bakterier runt tänderna och på tungan. Dessa beläggningar består av plack och tandsten och om de får möjlighet att växa till sig kan de leda till karies, som också brukar kallas tandröta eller hål i tänderna. Detta går att förebygga enkelt hemma om man är noga med hur man sköter sina tänder, men ibland kan det behövas professionell hjälp att rengöra munhålan.

Plack och tandsten

Plack är den genomskinliga hinna som uppstår på tänderna några timmar efter tandborstning. Denna kan tillsammans med socker bilda syror som fräter på tänderna. När tandemaljen sedan bryts ner kan det bildas karies. När plack kommer i kontakt med saliv kan det förkalkas och bildas tandsten, ett hårt lager som lägger sig längs tandraden. Tandsten är viktigt att få bort eftersom det kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Det är svårt att få bort och många gånger behövs det en tandläkare för att göra det. Man kan själv ofta känna med tungspetsen om man har tandsten eftersom det har en skrovlig yta. Om det är tandsten som sitter under tandköttskanten kan man märka av mindre blödningar i munnen. Det är dock inte alltid man upptäcker det själv, men tandvårdspersonal kan ställa säkra diagnoser.

Att sköta munhygienen hemma

Det enklaste sättet att hålla munnen fräsch och undvika tandsten är att borsta tänderna noga två gånger varje dag i minst två minuter per gång, följt av rengöring mellan tänderna med hjälp av tandtråd och andra hjälpmedel. Det finns olika sorters storlekar och borstar som kan nå trånga utrymmen mellan tänderna och längst in i munnen. Efter rengöring är det bra att tillföra fluor som finns bland annat som munskölj och tabletter. Om man använder en tandkräm med fluor ska man undvika att skölja med vatten efteråt, så det kan verka efter borstningen. Man kan också använda munskölj mitt på dagen för att lägga till ytterligare skydd. Att använda en tungskrapa för att få bort illaluktande beläggningar från tungan kan också kännas fräscht. Kom ihåg att byta tandborste minst varannan månad, och att välja en som inte är för hård. För hårda tandborstar kan nämligen skada tandköttet istället för att rengöra det ordentligt. Vi rekommenderar den här hemsidan: https://www.solnatandläkarna.nu

26 Feb 2020